FRI AF YOYO-SPISNING/ OVERSPISNING: HVORDAN?

Alle, som oplever overspisning, tvangsspisning, trøstespisning eller yoyo-spisning, ved, hvor ødelæggende det er for sundheden, selvrespekten og det naturlige forhold til mad, når spisning får et selvstændigt og styrende overfokus. Tvangstanker om mad og hemmelige raids med tilhørende løgne, skam og selvforagt kan føre til følelsen af, at man næsten kan have et parallelt liv og identitet. Ofte fører det til negative spiraler, hvor det problematiske fokus på spisning påvirker resten af ens liv negativt – relationer, udvikling, sundhed og selvværd – hvorefter “straffen” falder i form af mere overspisning – og hjulet kører!

3 gode råd, når du vil stoppe med at overspise/ yoyo-spise:

 1. Kortlæg din overspisning/ yoyo-spisning
  Find de eventuelle mønstre i, hvornår overspisningen finder sted – er det, når du er i bestemt(en) tilstand(e) eller måske i nogle bestemte situationer – f.eks. når du er træt/ ked af det/ uopmærksom på egne behov, eller når du i en periode har været særligt presset/ disciplineret – eller noget helt andet.

Gode spørgsmål til dig selv:

 • Hvad er det egentlig, der sker – er det f.eks. lejlighedsvise/ regelmæssige ædeflip, systematisk overspisning, perioder med skiftevis overspisning og andet, eller?
 • I hvilke konkrete situationer sker det typisk?
 • Hvordan opstod det, og hvornår i dit liv?
 • Skete der noget særligt på det tidspunkt i dit liv – indre/ ydre begivenheder?
 • Hvad gør det typisk værre? – og bedre?
 • Hvad kan du bruge denne viden til, som vil være et skridt i den rigtige retning?

Se mere om, hvordan vi behandler emner med vægt og spisevaner

 

 1. Afdæk dine “nødvendige gevinster” i overspisningen
  Acceptér at: “Hvis du gør det, er der en god grund til det!” – Så selvom det kan føles ulogisk (når du netop ønsker at stoppe med det), er der noget, som du får ud af at overspise, og som (på disse særlige tidspunkter) er vigtigere end alle ulemperne ved det! Find frem til, hvad dette “noget” er, som det “giver dig” at overspise (og som du åbenbart har brug for!). Det handler om at finde frem til, hvad det er, så du kan få det – bare på en ny måde, som intet har med overspisning at gøre, og som er bedre for dig!

Gode spørgsmål til dig selv:

 • Forestil dig, du er i en af de typiske situationer – og mærk så, hvad det helt særlige er, der gør at du bare MÅ give efter for din trang. Handler det f.eks. om belønning/ afstresning/ hygge/ at blive fyldt af noget rart/ trods/ bare at give slip og “få lov” – eller noget helt andet?
 • Hvordan er det ellers med dette “noget” i dit liv for tiden – hvor får du det (som du åbenbart har brug for), udover fra overspisningen?
 • Hvordan kunne du ellers få mere af dette “noget” – bare uden overspisning? 
 • Hvordan vil du det konkret gøre det – i hvilke situationer/ hvornår/ hvordan?
 • Hvad vil det give dig at gøre netop det?

Se mere om, hvad andre har oplevet og opnået hos Graafland

 

 1. Træn dig i at genkende alarmerne – og at vælge din nye reaktion!
  Når du nu ved, hvilke situationer, det typisk “går galt”, kan du jo forberede dig på hvad du (realistisk) vil gøre i stedet for. Her er det nok ikke en realistisk plan at du skal tage 50 mavebøjninger i stedet for at spise chokolade. Brud din viden om, hvad det vigtige er, som overspisningen har “givet dig” (eller som du har ønsket at give dig selv med overspisningen). Er det f.eks. trøst, belønning, hygge eller bare at give helt slip på alt kontrol – så find ud af hvad der giver dig ægte trøst, belønning, hygge eller slip på alt kontrol – og sørg for at få det på måder, som intet har med overspisning at gøre!

Sker det f.eks. hvis noget/ nogen overskrider dine grænser, når du har for meget om ørerne eller glemmer egne behov – så må tingene ændres på dét plan! Det vil sige, at du skal løse overspisningen på det følelsesmæssige plan, det hele i virkeligheden handler om, frem for ved at spise! Dette kan kræve noget af dig; Måske skal der justeres på dine prioriteter, eller hvordan f.eks. dine relationer eller din hverdag fungerer. Til gengæld løser du dit problem, dér hvor det findes – og kan lade mad være det, det (bare) er: mad!

Gode spørgsmål til dig selv:

 • I de situationer problemet ellers plejede at opstå – hvad vil du helt konkret gøre i stedet for at overspise? – Lav en realistisk plan!
 • Hvis du fortsætter uforandret som nu – hvor vil det så føre dig hen?
 • Hvad er det vigtigste, du skal ændre på i dit liv, for at fjerne grundlaget/ behovet for overspisningen?
 • Hvad er den første, lillebitte overskuelige ting, du kan gøre allerede nu, som vil være et lille skridt i den rigtige retning? – og hvad vil det give dig at gøre netop det?
 • Vej op, hvad det “koster dig” og hvad du “vinder” ved at udskifte den “falske” trøst/ belønning/ hygge eller given slip (eller hvad dit “noget” nu er) med den ægte!

 Se mere om Ghita

 

Coachens/ terapeutens input til redskaber, der hjælper dig fri af overspisningen:

 • Gør dig klart, at mad fra nu af intet har med hverken kærlighed/omsorg eller straf at gøre! Du kan ikke regulere andre ting i dit liv med at spise (eller lade være)! Vær opmærksom på, hvad du i virkeligheden har brug for – som intet har med mad at gøre!
 • Undgå “enten-eller”-tænkning som: “Når den smuttede for mig i dag, kan jeg ligeså godt give los hele resten af ugen!”- Accepter dine smuttere – men kom op på hesten igen med det samme!
 • Vær god ved dig selv: få din nattesøvn, giv dig selv pauser og adgang til lækre, forkælelsesagtige, sunde ting (mad eller noget helt andet), så du er udhvilet, i overskud og føler, du får særlige og lækre oplevelser – som intet har med overspisning at gøre!
 • Få kontakt til den “fremtids-dig”, som du vil være, når du har et sundt og afbalanceret forhold til mad: hvordan vil du så gøre/ have det/spise/ købe ind/ tænke/ se ud mv.
 • Overvej hvilke praktiske ting, der evt. kan hjælpe til dig til at spise afbalanceret – ændrede indkøbsvaner/ madpakke/ altid at have bestemte ting i køleskabet/ i tasken, så du undgår at blive oversulten.
 • Husk at bemærke, hver gang du (spontant eller bevidst) vælger de gode løsninger og anerkend/ beløn dig selv for det – men også:
 • at acceptere, hvis det smutter for dig ind i mellem – for så gælder det om at komme op på hesten igen (frem for at slå dig selv i hovedet)!!
 • Hvis du er ude, hvor du ikke kan bunde, så overvej at involvere en terapeut, som du har tillid til – og vigtigt:
 • Hvis du har mistanke om, at du har en regulær spiseforstyrrelse (se kriterierne her), skal du tage fat i egen læge – nu!

 

Generelt:
Vær grundig, ærlig og oprigtigt nysgerrig i fht. dig selv. Skriv evt. dine svar ned.

Og husk: Selvfølgeligt er det nemmere at gennemføre mental udvikling/ forandringer succesfuldt, når en anden (med professionelt overblik og indsigt) faciliterer processen, så du helt kan koncentrere dig om dig selv og dine indre reaktioner – men det er muligt at ændre tanke- og reaktionsmønstre for sig selv – især når det er vigtigt for dig!

Alt det bedste 😉
Mange hilsner, Ghita

Ghita Lauth Graafland
ICI Master Coach, ICI Mentaltræner
NLP Master Counselor,
Certificeret Master Hypnoterapeut

Se mere om Ghita

Se mere om jalousi – og hvordan vi behandler det!

Se mere om, hvad andre har oplevet og opnået hos Graafland