Om hvordan du holder dit Nytårsforsæt (og andre mål)!

2. januar: tidspunktet hvor alle nytårsforsætterne møder virkeligheden. Du kan endnu nå at justere på dem. Her kommer coachens/ terapeutens bedste råd for at lykkes:

Det kan siges kort: Gør det realistisk – eller gør det grundigt!

Som coach og terapeut har jeg oplevet så mange mennesker fortælle om deres talrige erfaringer med uopfyldte mål og forsætter for sig selv – og deraf følgende negative selvbilleder som karaktersvage individer med slatten rygrad. Her er mine bedste råd for at du lykkes med at holde dine forsætter og aftaler med dig selv. Der er to muligheder:

1. Gør det realistisk!

Vælg noget, der er overskueligt; en lille ting, som du kan overskue og som vil gøre en forskel i det lange løb, frem for store, glamourøse og krævende mål.

Eksempelvis: Ingen sukker i kaffen eller Spis en OK morgenmad (frem for Udelukkende spise grøntsager fra nu af)/ Gå en tur (fremfor 10 km løb 2 x ugentligt), eller Skab 5 minutters ro til dine tanker over morgenmaden, fri for støj og påvirkning fra medier (frem for Stå op ved daggry og dyrke yoga dagligt) eller Ring lidt mere til bedstemor (frem for Redde verden). Osv.

På den måde har du rent faktisk en chance for at opfylde dit mål – også når hverdagen rammer dig og du er travl, træt og derfor vanebetonet og alle de andre ting, som vanskeliggør nye vaner.

Det handler om at skabe positive spiraler, frem for negative. Store ændringer starter tit med små bitte forandringer, som udløser en god følelse og tro på, at det kan lade sig gøre. En oplevelse af succes frem for nederlag. Det giver motivation, energi og selvtillid til at fortsætte de gode takter.

Derfor er små og realistiske skridt i den ønskede retning oftest mere virkningsfulde end bombastiske mål, der ikke er afstemt med din komplekse hverdag. Det føles måske ikke så epokegørende at beslutte sig for at erstatte matadormiksen med tørrede abrikoser. Men når udgangspunktet er mere realistisk og dermed langtidsholdbart, rummer det til gengæld den ægte og dybe tilfredsstillelse ved at overholde dine aftaler med dig selv og opleve resultaterne af det.  Når vejen til målet er behageligt og overskueligt, er det overvejende sandsynligt at du bliver ved – og dermed at du kommer i mål!

Husk – du kan altid opgradere på dine ambitioner og mål, og det føles så meget bedre at gøre mere, end du har aftalt med dig selv, end det modsatte!

2. Gør det grundigt!

Er ønsket derimod noget, som virkelig vil gøre en positiv forskel for dig, men som faktisk er udfordrende – så gør det grundigt! Det kan være mål, du faktisk har forsøgt at opnå, men som hidtil ikke er lykkedes, mål, du inderst inde godt ved (eller frygter), er urealistiske, eller mål, som virker uoverskuelige og som du ikke helt ved, hvordan du bærer dig ad med at opnå – og holde.

Gode eksempler her er rygestop og livsstilsomlægninger, større konkrete mål, eller mere grundlæggende skift i tanke- eller handlemønstre. Her opstår resultaterne ved at skabe den nødvendige opbakning om dit ønske til ændring, frem for bare at forvente, at du er/ gør noget helt andet end du plejer, fra den ene dag til den næste.

Opbakningen kan bestå i flere ting. Dels at du faktisk forstår, både hvad du er oppe imod, og hvad du har af ressourcer til at opnå dit mål; En ærlig udforskning af dit mål og omstændighederne omkring det. Undersøg f.eks. baggrunden for, at du ikke for længst bare har gjort som du ønsker dig. Er chokoladen om eftermiddagen f.eks. et udslag af for lidt søvn eller at der ikke er andre kilder til selvforkælelse/ rare oplevelser? Har cigaretterne været en måde at dulme stress eller uro på? Så er det måske her, du skal fokusere på at skabe forandring i stedet.
Med andre ord: Erkend, at hvis du ikke allerede har gjort det, er der formentlig en årsag til det – og forhold til dig til årsagerne.

Se mere om Rygestop-tilbud i januar hos Ghita: 20% rabat

Hvad skal der til for at du lykkes? Derudover handler det om at udforske, hvad der gør det realistisk at komme i mål Hvad vil det kræve, for at du faktisk kan holde dit nytårsforsæt: skal du have en ekstra fridag eller en hjælpende hånd udefra for at få ryddet det kælderrum?  – Skal du melde dig ind i en forening for at komme i gang med den nye aktivitet?  – Eller skal du have professionel støtte for at opnå den nødvendige støtte til at lykkes?

Afvej, hvor vigtigt, det er for dig. Er det noget, du virkelig ønsker dig, eller bare et overfladisk ønske, eller måske noget, dine omgivelser pådutter dig? Hvis det virkeligt er vigtigt for dig, er det også værd at investere i ved at give dig selv det, der skal til – uanset om det så er en fridag, hjælp fra venner/ familie eller professionel støtte i form af f.eks en personlig træner, en coach eller andre (som mig), der har indsigt og erfaring i at skabe forandringer.

Når du har indsigt i dit mål – dvs. prioritet, forhindringer og ressourcer – har du meget bedre chancer for at sørge for rammer, der gør at at du lykkes. Når du ved, hvor vigtigt det er for dig, ved du også, om du skal investere i forandringen, eller alternativt acceptere tingenes tilstand. Den  sidste kommer vi til her:

3. – eller gør det slet ikke!

Nå ja, denne tredie mulighed findes jo også – at du slet ikke gør det! Dermed slipper du for at bruge ressourcer på at ændre vaner, og må til gengæld også acceptere ulemperne ved den nuværende situation.

Dødssejleren er udgaven, hvor du år efter år bevidstløst fortsætter med at sætte dig urealistiske mål, hvorefter du crasher med dem (igen) og slår dig selv i hovedet med det – med negative tanker og erfaringer om dig selv til følge!! 

Den korte opsummering er:

Det vigtige ved mål/ forsætter er at du lykkes! Der er tre muligheder:
1. Vælg mål, du ved, du kan opfylde.
2. Skab de nødvendige rammer for, at du kan opfylde dit mål.
3. Hvis du hverken vil vælge 1. eller 2. – så er det sikkert ikke vigtigt nok for dig, så drop målet og lad være med at slå dig selv i hovedet med det! 😉

Det hele handler om respekt og kærlighed; nemlig at have samme respekt for og kærlighed til dig selv, som du har til andre. Jeg oplever, at mange mennesker stiller forventninger og krav til sig selv, som de aldrig ville gøre til andre, de holder af.

At forlange eller forvente, at du brat skal ændre adfærd, uden støtte i form af befordrende rammer eller ekstra ressourcer udefra, er ukærligt. Det ville de færreste udsætte deres børn eller gode venner og kollegaer for. Derfor: vis dig selv samme respekt og omsorg, som du ville, hvis det var en (anden), du virkelig holder af, som du havde ønsker for – uanset om løsningen så bliver nr. 1., 2. eller 3 😉

Husk i øvrigt at nytår ikke er det eneste tidspunkt, du kan se på dig selv og dit liv og blive inspireret til en opdatering – hver eneste dag er en ny chance og en ny begyndelse! 

Held og lykke med dit nytårsforsæt,

kærlig hilsen, Ghita

 

Se mere om, hvad andre har opnået hos Ghita

Se mere om Ghita