Giver du dig selv ægte gaver – eller selvstraf!

Det sker mange gange hver eneste dag. Du kender det sikkert: Du har lige gennemført et godt stykke arbejde, og du føler, du har fortjent en belønning! Det spændende er nu: Hvad giver du så dig selv?

Giver du dig selv noget, der får dig til at have det godt, og som gør en positiv forskel i dit liv? Noget, der gør dig glad og stolt, og bringer dig tættere på den, du ønsker at være? Noget, du virkelig ønsker dig?

Måske! Eller – måske ikke!!!

Selvmååååååål!

I rigtig mange tilfælde bliver belønningen noget ganske andet. Noget kortsigtet, der allerhøjst føles godt i få minutter – men som derefter giver dig en dårlig følelse – og som trækker i den anden retning af hvad du egentlig ønsker dig – når du har omsorg for dig selv.

For mange drejer det sig om cigaretter, kage, alkohol, slik, overspringshandlinger, underholdende input fra smartphonen, eller lignende. Noget ligegyldigt. Måske noget du fortryder, så snart den kortvarige nydelse er slut. Måske ligefrem noget, der har negative konsekvenser for dig og dit helbred og/eller selvbillede. Måske endda noget, du bagefter slår dig selv i hovedet med, fordi du dybest set gerne vil give dig selv nogle helt andre ting i livet, som er positive, sunde, eller konstruktive.

Kort sagt; når du har fortjent noget godt og ønsker at belønne dig selv, ender det med at du straffer dig selv i stedet. Lidt af et selvmål!

“Hvor der er automatik, er der en vane. Hvor der er sukker, alkohol/ rusmidler eller nikotin med i billedet, er der en afhængighedsskabende vane. Du har hermed ”belønnet” dig selv med noget, der både fjerner dig fra det, du egentlig ønsker, og som desuden giver dig et helt nyt problem!”

Belønninger, hvor det negative overstiger det positive, er straf!

Vigtigt: for mig er der i sig selv intet er galt med kage/ chokolade/ et glas vin osv.. Alt dette kan rumme glæde og nydelse, og kan være en dejlig og positiv del af livet.

Det uheldige er, hvis kage/ chokolade/ vin/ cigaret bliver et automatisk led i en ubevidst kædereaktion. Hvor du, hver eneste gang, du har ”fortjent at have det lidt godt” slår automatpiloten til og giver dig selv kage/ chokolade/ alkohol/ matadormix/ cigaret mv. uden at mærke efter hvad du egentlig har lyst til, brug for eller ønsker dig.

Se mere om vægt og spisevaner – og hvordan vi ændrer dem

Så har du – frem for belønning – givet dig selv en dårlig vane. En vane, som betyder at du, hver eneste gang, du gentager den, cementerer din egne forventning til, at belønning = sukker/ alkohol/ nikotin.

Hvor der er automatik, er der en vane. Hvor der er sukker, alkohol/ rusmidler eller nikotin med i billedet, er der en afhængighedsskabende vane. Du har hermed ”belønnet” dig selv med noget, der både fjerner dig fra det, du egentlig ønsker, og som desuden giver dig et helt nyt problem!

Se mere om Rygestop-tilbud hos Ghita

Lutter gode intentioner…

Lad os vende tilbage til udgangspunktet: du har gjort et godt stykke arbejde, og vil gerne give dig selv noget godt for at belønne indsatsen. Det er jo i sig selv super positivt, at du bemærker og anerkender din positive indsats og det gode resultat. Det giver motivation til at udføre mere godt arbejde!

Måske har du også brug for en pause, for lige at komme dig ovenpå arbejdet og blive klar til en ny opgave. De er også super positivt! En pause giver dig lejlighed til at rekreere fysik og mentalt, og nulstille fokus, inden du går videre. Så er du mere klar og fokuseret, end du ellers ville have været. Dermed er udgangspunktet udelukkende positivt – motiverende anerkendelse, og selvomsorg i form af ressourcegivende pauser er der intet i vejen med, tværtimod!

Så: hold fast i belønningen, og hold endelig fast i pauserne!

“Overvej, hvad du skal belønne dig selv med fremover. Det skal føles som en belønning! En stang selleri er kun en belønning, hvis du virkelig er vild med selleri. Ellers holder det ikke i længden!”

Auto-piloten er skurken!

Det er auto-piloten – den bevidstløse vane-adfærd – vi skal have fat på!

Der er som nævnt (for de fleste) intet problem i af og til at vælge at give sig selv belønninger eller nydelse, der har slagside i form af at belaste helbred, økonomi eller vægt. Der hvor det er en ”sund beslutning”, dvs. at det er afvejet, at glæden/ fordelene er større end ulemperne.

Det er alle de ”belønninger”, du egentlig ingen glæde har af, men som tværtimod giver dig problemer, der er værd at sætte ind overfor. Der, hvor det egentligt er noget ganske andet, du har behov for eller lyst til. Eller hvor nydelsen er så kortvarig, at det på ingen måde kan måle sig med, hvor permanent og dyr en pris, du betaler for den – i form af afhængighed, dårligt helbred, overvægt, manglende selvrespekt eller andre alvorlige begrænsninger.

Du skal bare vælge de rigtige belønninger – dem, som faktisk er en ”gave til dig”!

Walking Beagle dog puppy

Bort fra selvmålene – de bevidstløse, selvdestruktive ”belønninger”

Hvis man skal stille det hele lidt på spidsen, kan man sige, at du er din egen hundetræner. Vores vaner er som en gennemsnitlig hund – det, du viser den tilstrækkeligt mange gange, er det, den gør igen og igen – med mindre du viser den noget nyt (og så skal den først lige aflære det gamle og vænne sig til det nye)! Du får de vaner, du giver dig selv!

“Og bemærk: der udløses mindre og mindre dopamin jo flere gange, du har fået det forventede. Dvs. du reagerer svagere og svagere på dine belønninger, i takt med at du ubevidst begynder at forvente at få dem. Det er skruen uden ende!”

Overvej derfor, hvad du belønner dig selv med nu – er det noget, der gør dig glad og som du ønsker dig mere af? Noget, som er dejligt, og som trækker dig mere op end ned?

Hvis ikke, kan du overveje, hvad du skal belønne dig selv med fremover. Det skal føles som en belønning! En stang selleri er kun en belønning, hvis du virkelig er vild med selleri. Ellers holder det ikke i længden.

Alternative belønninger og “ægte luksus”

Belønning kan også være fed musik, en ægte pause, at anerkende dig selv for noget, en hyggesnak med en god kollega eller ven, frisk luft, et godt grin, at se dig selv fra din allerbedste side, eller at tænke på noget eller nogen, der gør dig ægte glad – et minde, eller noget, du glæder dig til (f.eks. effekten af at gøre noget godt for dig selv eller andre!). Eller det kan være sanse-/ duft- og smagsoplevelser, som er lækre og samtidigt uden “slagside” for dig: bær, blomster, the/ kaffe, en god creme/ sæbe, friskpresset juice – noget super lækkert, du holder af, men måske ikke plejer at “ofre ” på dig selv!

“For mig har det været fint at skifte (den bevidstløse) vin og chokolade ud med ekstra lækker frugt og knivskarpe ingefær-shots. Vin og chokolade er stadig et fantastisk indslag i livet – når jeg vælger det!”

Vær opmærksom på, hvad du faktisk ville have særlig glæde af lige nu, og skab dermed også variation i belønningerne, så det bliver bevidste tilvalg, frem for auto-pilot! Det er som regel godt givet ud, hvis det kan erstatte regelmæssige indkøb af f.eks. tobak, alkohol eller slik, som alligevel ingen reel glæde giver i det lange løb. Hvis du erstatter en dyr og dårlig vane, er der ofte råd til lidt positiv “ægte” luksus – udover den luksus, det er at behandle dig selv godt!

Mere vil have mere (belønning)!

Desuden er der den detalje, at dit belønningscenter fungerer sådan, at mere vil have mere – hele tiden! Hjernens egne rusmidler (her især dopamin) er det, der giver dig det lille lykke-sus, som er så vanedannende.

Dopamin udløses og giver en lille tilfredshedsfølelse, når du får det rare, du forventer.  Der udløses mere Dopamin og en stor tilfredshedsoplevelse, når du får mere end forventet, uanset hvor lidt eller meget, det så er! Til gengæld reagerer hjernen også ved at udløse endnu mindre dopamin – og dermed få dig til at føle dig endnu dårligere tilpas end udgangspunktet – hvis der kommer mindre end forventet.

Og bemærk: der udløses mindre og mindre af signalstoffet jo flere gange, du har fået det forventede. Dvs. du reagerer svagere og svagere på dine belønninger, i takt med at du ubevidst begynder at forvente at få dem. Du har sikkert gennemskuet det: Det er skruen uden ende! Hvis Biltur + Tankstation altid = Matadormix, skal du have Matadormix, for at det ikke føles som en grim skuffelse. Alligevel begynder Matadormix ret hurtigt at føles som nedtur, hvis du plejer at få det.

Derfor giver cigaretten eller Mars-baren dig nok en lille, kortvarig tilfredsstillelse – men ikke nødvendigvis det, du længtes efter. Det lille anti-klimaks melder sig nedslående hurtigt. Derfor er det værd at overveje nøje, hvilke belønninger og hvilke vaner, du giver dig selv!

“Vis din indre vane-hund, hvad den skal gøre i stedet for det, I plejer at gøre! Den skal trænes, fast og super kærligt. Hvis der er fysisk eller psykisk afhængighed med i billedet, eller noget andet, du “hænger fast i,” kan det være, du har brug for lidt støtte og hjælp”

Træn din indre hund: vanerne!

For mig har det været fint at skifte (den bevidstløse) vin og chokolade ud med ekstra lækker frugt og knivskarpe ingefær-shots. Vin og chokolade er stadig et fantastisk indslag i livet – når jeg vælger det!

Skiftet kan kræve lidt opmærksomhed, som alle forandringer. Du skal bruge tid og opmærksomhed på at overveje og afveje forandringen, og på at etablere de nye mønstre. Vis din indre vane-hund, hvad den skal gøre i stedet for det, I plejer! Den skal trænes, fast og super kærligt. Hvis der er fysisk eller psykisk afhængighed med i billedet, eller der er noget andet, du “hænger fast i” kan det være, du har lyst til eller brug for lidt støtte og hjælp.

Se mere om Hypnoterapi – og hvorfor det virker!

Husk at fokusere på alt det, du ÆGTE får ud af din nye vane, og på at anerkende dig selv for at være ÆGTE god ved dig selv!

God fornøjelse!

Kærlig hilsen, Ghita

 

Se mere om Ghita

Se mere om hvad andre har opnået hos Ghita