Til dig, der ødelægger det for dig selv – igen!
Vi kender det sikkert alle, det med at sige eller gøre noget “dumt”, noget helt andet end det, du i virkeligheden ønsker at gøre. Også over for dem, der betyder allermest for dig – faktisk nogle gange især over for dem, der betyder allermest!
De uønskede reaktioner kommer nærmest automatisk, ud fra en ubestemmeligt ubehagelig følelse, som får dig til f.eks. at trække dig eller være afvisende, “slå fra dig” med ord eller gøre grin med – eller omvendt måske være fjollet, dominerende, besidderisk eller klæbende.
Bliver du “for lidt” eller “for meget”?
Uanset om du reagerer med at blive “for lidt” eller “for meget” skaber den uønskede automat-reaktion over tid et mønster, som påvirker dine relationer og dine muligheder; i kærlighed, på uddannelse/ jobbet, til dine venner/ familie, eller de rammer du i øvrigt skaber for dig selv. Med andre ord: du ødelægger det for dig selv, smadrer systematisk det, du i virkeligheden ønsker dig!
“Tit handler det om selvværdet, eller der kan være små eller store traumer på spil: dårlige erfaringer, som har givet dig “blå mærker” på sjælen. Begge dele betyder, at du uden at tænke over det styrer uden om bestemte situationer og følelser, fordi de ubevidst kan opleves som potentielt farlige.”
Fra perfekt til dårlig stemning på 10 sekunder!
En af mine venner fortalte, hvordan det for nylig var lykkedes ham at forvandle en super dejlig situation til dårlig stemning for en, han holder meget af – og sig selv: Skovtur med kæresten, vidunderligt vejr, hun er tydeligvis meget glad og meget glad for ham, og viser ham begge dele – et perfekt romantisk øjeblik! Uden anledning og uden at ville det, reagerer han med at lægge afstand til det hele ved at begynde at drille hende med et af hendes ømme punkter. BAM – Skoven og vejret er stadigt dejlig, men stemningen er straks fuldstændigt anderledes! Afstand og dårligt humør, helt unødvendigt, helt uønsket! Hans eget dårlige humør varede tilmed meget længere tid end hendes, fordi han oveni den dårlige situation også var fyldt med selvbebrejdelser og undren – hvorfor gør jeg det?
Så hvorfor gør jeg det – igen og igen!
Den dårlige følelse, som tager over og styrer din reaktion uden at “spørge dig” først, har som regel ingenting med den anden/ de andre at gøre. Den kommer fra et sted inde i dig og har ofte med din fortid at gøre. Tit handler det om selvværdet, eller der kan være små eller store traumer på spil: dårlige erfaringer, som har givet dig “blå mærker” på sjælen. Begge dele betyder, at du uden at tænke over det styrer uden om bestemte situationer og følelser, fordi de ubevidst kan opleves som potentielt farlige.
“Dine negative tanker om dig selv er som et defekt tandhjul, som går ind og påvirker hele maskineriet i en skæv retning. Det vil forvandle hele konteksten til noget negativt eller ligefrem farligt, fordi det så er et spørgsmål om tid inden det hele alligevel bliver ødelagt. Inden du “bliver afsløret” som dum/ kedelig/ utilstrækkelig/ ikke noget værd”.
Dårligt selvværd som defekt tandhjul
Hvis du har set “Gift ved første blik” på tv, har du måske også siddet og krummet tæer over, hvor tydeligt nogle af deltagerne ødelægger det for sig selv ved at være over-nærtagende, lukkede, ufleksible, bange, underdanige, krævende (fortsæt selv listen). Måske har du også fornemmet, hvordan det ofte handler om deres egne dårlige tanker om/ forventninger til sig selv, når reaktionerne står i vejen for fremtidige muligheder eller ligefrem lykke.
“Den dårlige følelse” der tager over, har mange vidt forskellige udtryk. Det ironiske er, at det netop let kan se ud som noget helt andet, end det handler om. Udefra kan det ligne ligegyldighed, arrogance, lukkethed, klovneri, skråsikkerhed, eller noget helt andet. Ofte handler den dårlige følelse dog om dårligt selvværd – at du tolker og reagerer i situationer ud fra din egen følelse af ikke at slå til/ ikke at være god nok. Dine negative tanker om dig selv er som et defekt tandhjul, som går ind og påvirker hele maskineriet i en skæv retning. Det vil forvandle hele konteksten til noget negativt eller ligefrem farligt, fordi det så er et spørgsmål om tid inden det hele alligevel bliver ødelagt. Inden du “bliver afsløret” som dum/ kedelig/ utilstrækkelig/ ikke noget værd. Dermed er det sikrere at pakke sammen, inden du har pakket dig selv ud, fordi nederlaget og afvisningen så bare vil føles endnu værre, hvis du har blottet dig selv og faktisk troet på noget. Det bliver en form for selvopfyldende profeti, hvor du selv sørger for, at din værste frygt bliver opfyldt. Av!
“Mange fortryder, at de har ventet så længe med at gøre noget ved deres problematik. Ofte er det først, når noget vigtigt er gået helt skævt, de kommer til mig hvor det ville have været så meget lettere og bedre at tage hånd om problemet, før det er gået så galt!”
Når din fortid styrer din fremtid
Det er udmærket at se på fortiden for at prøve at lære af den og blive klogere. Faktisk definerer man delvist intelligens som evnen til at lære at sine erfaringer, så man undgår at begå samme fejl alt for mange gange. Hvis man af ren og skær frygt for at gentage dårlige oplevelser, kommer til at gå i den anden grøft, risikerer man til gengæld at få helt nye ømme blå mærker. Hvis du lader den anden yderlighed blive din nye permanente kurs, får de blå mærker formentlig lang holdbarhed, fordi de hele tiden bliver frisket op med nye oplevelser.
Se mere om jalousi – og hvordan vi behandler det!
Er du mand? – Se mere om jalousi – og vejen ud!
Dårlige oplevelser i fortiden kan betyde, at du kommer til at “overstyre” i din modreaktion (ligesom når en nybegynder-racerkører for at undgå banden i den ene side skal rette op og drejer helt over i den modsatte bande). Eksempelvis kan en person, der har haft dårlige oplevelser med at være åben og tillidsfuld, beslutte at være mere skeptisk og tilbageholdende. Eller, hvis du har prøvet at blive manipuleret og domineret, kan du måske beslutte at stå helt fast ved dig selv, for aldrig mere at blive kørt rundt med – for så at blive firkantet og ufleksibel. Eller du, der har været alt for (til)givende, beslutter at der skal være beviselig balance i dine relationer, og kommer til at føre regnskab på millimeterpapir over forholdet. Det giver alt sammen nye skrammer!
Tid til at rette op?
Generelt er det nogenlunde ligesom med alle andre konstruktioner – hvis grundlaget er skævt eller ustabilt, går det galt! Over tid eller i spidsbelastninger vil tingene begynde at skride. Huset kan godt stå, men der vil opstå revner og skader, som nedbryder konstruktionen yderligere.
“Selvværd og negative oplevelser fra fortiden foregår inde i dig selv. Det handler om indre processer; dit fokus på og tolkning af begivenheder og interaktion med andre – og netop derfor har du magt over dem!”
Defekte tandhjul og revnede fundamenter kan mærkes, og vil typisk fungere dårligere og dårligere over tid, og undervejs vil det kræve mere og mere at kompensere for de uholdbare forhold. Mange fortryder, at de har ventet så længe med at gøre noget ved deres problematik. Ofte er det først, når noget vigtigt er gået helt skævt, de kommer til mig – hvor det ville have været så meget lettere og bedre at tage hånd om problemet, før det er gået så galt! Som regel ved man det godt – at der er noget, der kan blive bedre, noget, man ønsker sig at gøre anderledes.
“Konkrete begivenheder står selvfølgelig ikke til at ændre – men din oplevelse af dem,
dit fokus, dine tolkninger og konklusioner ejer du selv – og er dermed herre over at
ændre på dem!”
Du kan ændre på det – men det kræver en beslutning!
Selvværd og negative oplevelser fra fortiden foregår inde i dig selv. Det handler om indre processer; dit fokus på og tolkning af begivenheder og interaktion med andre – og netop derfor har du magt over dem! Konkrete begivenheder står selvfølgelig ikke til at ændre – men din oplevelse af dem, dit fokus, dine tolkninger og konklusioner ejer du selv – og er dermed herre over at ændre på dem! Når du i den terapeutiske proces gør dem specifikke, frem for bare at være en diffus dårlig følelse, bliver de på en måde gennemsigtige. Samtidigt bliver det muligt at ændre på dem, og dermed på den betydning og påvirkning eller magt, de har over dig!
At bryde de negative spiraler af “negative automat-reaktioner”, der skaber mere “dårlig følelse” er det, vi arbejder med hos mig – og ofte er det langt lettere, end de fleste tror! Man kan sige, at det sværeste skridt ofte er selve beslutningen om, at gøre noget; faktisk at tage hånd om sit problem! Beslutningen er en afgørende del af processen, og når først den er truffet, er du reelt allerede i gang med at ændre på det! Derfor oplever jeg så mange “solstråle-historier”, hvor glæden ved at se mennesker gå ud ad min dør, helt anderledes end da de kom ind, ranke og med tro på sig selv og fremtiden, er stor. Derfor tør jeg uden at tøve også sige: “det nytter!”
Kærlig hilsen, Ghita
Se hvad andre har opnået hos Graafland