motivation

Om væk fra, hen imod – og hvordan du undgår at trampe rundt i dit problem…

Onsdag morgen, forår, på vej i skoven med hunden. Pludselig høres en lyd, en slags klagende trut, som får mig til at vende hovedet. Fra skoven kommer to rådyr farende i sindsygt højt tempo, den ene efter den anden – en buk, der jager en yngre buk – og passerer os på kort afstand i vild jagt. Hunden og jeg står tilbage med åben mund….

Det handler om motivation

Da jeg går videre med hunden og det uventede syn af rådyrene på nethinden, slår det mig at jeg lige har overværet en perfekt illustration af såvel ”væk-fra”- som ”hen-imod”-motivation. Begge dele en fuldstændigt integreret del af mit arbejde med forandring.

Alle vil væk fra noget

Anslået ca. 80-90% af de mennesker, der opsøger mig med et ønske om forandring, er ”væk-fra”-motiverede. De vil væk fra at være jaloux/ at overspise/ være angste/ stressede/ afhængige/ fobiske/ have lavt selvværd/ negative tanker osv. osv.

Det er jo helt forståeligt. Mange af dem har gået med deres ”problem” og været ekstremt opmærksomme på det og generne af det i årevis. Alligevel har de færreste skænket en tanke, hvad det er de vil hen til – hvad de hellere vil opleve/ tænke/ gøre, frem for den nuværende situation. De vil bare væk fra det, der ødelægger eller begrænser dem nu! De fokuserer på problemet, frem for løsningen.

“Alligevel har de færreste skænket en tanke, hvad det er de vil hen til – hvad de hellere vil opleve/ tænke/ gøre, frem for den nuværende situation. De vil bare væk fra det, der ødelægger eller begrænser dem nu! De fokuserer på problemet, frem for løsningen.”

Eller rettere: de ønsker at problemet forlader dem. Der er bare den detalje, at problemer ikke har deres egen vilje og adfærd, men er et produkt af dine tanke og handlemønstre. Derfor er det dig, der skal bevæge dig et andet sted hen, for at problemet forsvinder.

Vi tager udgangspunkt i det kendte

At næsten alle vil ”væk fra”, er på mange måder helt naturligt. Vi forholder os til det, der er; tager udgangspunkt i det kendte, fordi vi er økonomisk indrettede væsner. Det kræver færre ressourcer, netop fordi det er kendt og dermed ikke kræver, at du bruger energi og opmærksomhed på at forestille dig noget, du endnu ikke ved, hvad er.

Se mere om Motivation og målsætning – og hvordan vi arbejder med det!

Rådyr-Motivation–Analyse

Tilbage til skoven: Analysen kører i mit hoved: hvilket rådyrs motivation er stærkest? Forreste rådyr vil bare VÆK. Bagerste vil noget konkret: indhente det forreste. De har lige meget fart på og ser begge utroligt målrettede ud! Den forreste har noget at tabe, og den bagerste noget at vinde. Rådyr 1 ved jo godt, hvad det gerne vil – væk – men ikke nødvendigvis hvorhen væk. Rådyr 2 er ligeglad hvorhen, det kan se lige ind i den lyse pelsede rumpe af sit mål, og vil bare nå det.

“Men man kunne forestille sig, at Rådyr 1 i sit vilde væk-fra-fokus løb lige ud i en mose, eller på en trafikeret vej, eller ind i en flok flok ulve eller jægere, som ville give den endnu værre problemer.”

Yderligere forskel er altså, at den bagerste ved præcis, hvor den skal hen, mens den forreste har næsten uendelige muligheder. Muligheder plejer jo at være godt! Men man kunne forestille sig, at Rådyr 1 i sit vilde væk-fra-fokus løb lige ud i en mose, eller på en trafikeret vej, eller ind i en flok flok ulve eller jægere, som ville give den endnu værre problemer. Den har i sin væk-fra-motivation måske ikke klart fået defineret sit mål (som jeg i dette tilfælde vil anslå at være sikkerhed/ tryghed – overlevelse). Hvis det er sandt, er det ikke ligegyldigt hvor ”væk”, Rådyr 1 kommer hen.

Væk fra problemet…

Forestil dig, du står et sted i Valby. Valby er et problem for dig, og du er væk-fra-motiveret. Du vil gerne ud af Valby, det er det eneste, du er opfyldt af. Så du begynder at gå i den retning, der  falder dig ind. På et tidspunkt er du måske også kommet ud af Valby – måske til Rødovre eller Frederiksberg. Det er desværre også en mulighed, at du bevæger dig rundt i gaderne i Valby på en måde, så du forbliver i Valby og måske endda kommer meget grundigt rundt i krogene af Valby, i dit forsøg på at komme væk derfra.

“Jeg ser det hele tiden! Ofte er det de hårdest ramte og/ eller mest beslutsomme, der i deres indædte ønske om at komme videre, bevæger sig rundt og rundt – i problemet.”

– hen til det, du ønsker dig!

Hvis du derimod står i Valby og ved, du gerne vil væk-fra Valby – og hen-imod Frederiksberg, vil du orientere dig mod Frederiksberg. Du vil søge relevant information og lede efter passende tegn på, at du bevæger dig imod netop Frederiksberg, ud fra alt det, du ved om Frederiksberg. Og noget ved du, for det er det, der gør at du vil derhen! Det kan godt være, at det også var et mål at komme væk fra Valby, men det bliver mere realistisk at komme væk fra dit problem og hen til det, du ønsker dig, når du ved, at det faktisk er Frederiksberg, du skal i retning af. Og samtidig risikerer du ikke bevæge dig et sted hen, som viser sig at være endnu værre end Valby, bare på en ny måde.

Det kræver lidt ressourcer at forholde dig til hvor, du vi hen i stedet for Valby – Frederiksberg – men det er det, der gør at du kommer enkelt og sikkert derhen! Hvis du bliver ved med udelukkende at fokusere på Valby, risikerer du derimod at trampe meget længe og grundigt rundt i dit problem!

Jeg ser det hele tiden! Ofte er det de hårdest ramte og/ eller mest beslutsomme, der i deres indædte ønske om at komme videre, bevæger sig rundt og rundt – i problemet.

“I realiteten kan du jo holde op med at yoyo-spise på en hel del måder. Du kan f.eks. blive anorektisk. Eller bulimisk, for den sags skyld. Du kan også være på slankekur resten af dit liv. Eller du kan blive konstant overspiser – det er jo faktisk også en måde ikke at være yoyo-spiser på… “

En del ender faktisk også med at finde ud af, at Valby lige er sagen netop dem – måske skal de bare skifte kvarter, eller indrette deres lejlighed på en ny måde – så er de lige der, hvor de ønsker at være. Og har sparet sig selv for en del omveje. Når de vel og mærke har afklaret, hvad problemet – og ikke mindst målet – dybest set er…

Se mere om  hvad andre har opnået hos Ghita

Oversat til praksis

I (min) praksis kunne det tilsvarende f.eks. være en person, der yoyo-spiser (periodisk overspisning) og vil holde op med at yoyo-spise. Det lyder jo super enkelt – så skal du jo bare holde op med at yoyo-spise.

I realiteten kan du jo holde op med at yoyo-spise på en hel del måder. Du kan f.eks. blive anorektisk. Eller bulimisk, for den sags skyld. Du kan også være på slankekur resten af dit liv. Eller du kan blive konstant overspiser – det er jo faktisk også en måde ikke at være yoyo-spiser på. Eller du kan finde frem til, at du ønsker en livsstil, hvor du spiser når du er sulten og stopper når du er mæt, uden overfokus på mad, på en afbalanceret og langtidsholdbar måde. Tåbeligt eksempel – men det viser alligevel, hvor mange uattraktive måder der er at ikke at være yoyo-spiser på.

“Jo mere du konkret og i detaljer ved om, hvor du vil hen, jo mere realistisk gør du det for for dig selv – og ikke mindst dit ubevidste sind – at hjælpe dig til at komme i mål!”

Hvor skal vi hen, du?

I samme øjeblik, du har formuleret det, er det indlysende: det er Frederiksberg, du skal hen til, hvad ellers? Men sindet har brug for at vide, konkret hvilken retning, det skal gå – ikke bare at det skal ud af Valby. Derfor er det væsentligt at vide, hvad der ligger bag dit mål – hvad det egentligt er, der driver dig, for at kunne hjælpe dig bedst muligt! Hvis grunden til, at du vil ud af Valby er, at du vil have brede alléer og gratis 2-timers parkering, er det nok Frederiksberg, du skal sigte efter. Hvis det er fordi du vil have natur-oplevelser eller forstads-fred, skal du nok sigte på noget andet, når du skal ud af Valby!

Hvad ønsker du dig i virkeligheden?

Hvis du ønsker balance og sundhed, er det nok hverken livslang kur eller bulimi, der er svaret på ud af yoyo-spisning. Hvis du ønsker ro og kærlighed, er det hverken kontrol af partneren eller undertrykkelse af egne følelser, der er svaret på ud af jalousi.

“Derfor er noget af det første, der sker, når et nyt menneske med et ønske til forandring tager plads hos mig, at vi (om)definerer målet. Fra negativt til positivt! Hvor er det så du vil hen, i stedet for der hvor du er? Hvordan vil du have det i stedet for?”

Idiotisk indlysende på ét plan. Afgørende på et andet. Jo mere, du konkret og i detaljer ved om, hvor du vil hen, jo mere realistisk gør du det for for dig selv – og ikke mindst dit ubevidste sind – at hjælpe dig med at komme i mål!

Se mere om problemer med vægt og spisning – og hvordan vi arbejder med det

Al udvikling er hen-imod noget nyt

Dermed er al væk-fra motivation også hen-imod motivation – måske bare endnu ikke formuleret (ligesom hen-imod rummer væk-fra-motivation). Derfor er noget af det første, der sker, når et nyt menneske med et ønske til forandring tager plads hos mig, at vi (om)definerer målet. Fra negativt til positivt! Hvor er det så du vil hen, i stedet for der hvor du er? Hvordan vil du have det i stedet for? Hvad vil du opleve/ tænke/ mærke/ gøre i stedet for det, du plejer at opleve/ tænke/ mærke/ gøre?

Det lyder banalt, men ofte er det en af de meget vigtige ting, der finder sted i en session – at jeg støtter et menneske til at formulere og ikke mindst fastholde det positive mål. Vi er så trænede i problemfokus, at selv dette, der forekommer så enkelt, kræver lidt hjælp – og gør en afgørende forskel! Det gør det muligt at bevæge sig hen imod målet, frem for rundt og rundt i problemet.

Når der er motivation og et klart og positivt mål, sker der af og til overraskende ting. Ofte sker der det forunderlige, at alene det at formulere positivt, hvad der helt konkret skal være i stedet for, sætter det ubevidste system i dig i stand til at begynde at bevæge sig i den rigtige retning – fordi det nu står lysende klart, hvorhen det er. Ikke mindst hos børn, men det gælder generelt.

Så: hvor er det egentlig, du skal hen, når du skal videre?

God påske,
kærlig hilsen Ghita 😉

 

Se mere om terapi med børn og unge hos Ghita

Se mere om Ghita