– om sort/ hvide strategier (og hvorfor de bomber dine personlige mål til stenmix)

Hvis du har reageret på overskriften, kender du det sikkert godt! Måske er du typen, der går ALL IN (- eller all out) og som går HELT i den anden grøft, hvis ikke tingene kører 100%, sådan som du havde planlagt det! Hvis nu du f.eks. lige (igen) havde tilrettelagt et forløb med intensiv motion og stram diæt, og der så ALLIGEVEL smutter en kage ned, fordi nogen pressede dig – eller du ikke lige havde noget sundt ved hånden og blodsukkeret var i bund og du simpelthen blev nødt til at – eller noget helt tredje, som fik din plan til at køre af sporet.

Når først planen er kørt af 100%-perfekt-sporet, kører den for alvor af sporet. Når du har spist et stykke kage uden for planen, kan du jo ligeså godt give los, og spise 3 (eller 4), plus det løse, fordi så er planen jo alligevel ødelagt. Måske er hele ugen ødelagt, og så kan du jo ligeså godt give los resten af ugen – eller måneden, indtil du igen kan starte helt forfra på en ny “perfekt” plan, som du kan følge 100%. Indtil der igen sker noget, der får planen til at køre a sporet (- for det gør der!).

Hvad er problemet?

Så hvad er det, der går galt? Du har et klart mål. Du er motiveret. Du lægger en ambitiøs plan for at nå det. Faktisk er du så ambitiøs, at målet kræver, at du holder dig 100 % på en meget smal, og meget krævende sti. NETOP fordi det er så vigtigt for dig! Du får et kick ud af det, når det lykkes dig at følge din plan – og omvendt hader du dig selv, når det igen går galt!

Strategiens anatomi

Lad os kigge lidt på strategien: Når alt er enten sort eller hvidt, perfekt eller ligemeget – betyder det samtidig, at så snart, der indtræffer noget, der ikke er i overensstemmelse med din meget stramme og krævende plan – så går du i den anden grøft. Det vil faktisk sige, at det er indbygget i strategien, at så snart livet byder på overraskelser (og det gør det!) så ikke bare slipper du målet – du modarbejder det! Og tro mig – INGEN kan følge så stramme og krævende mål/ planer hele tiden i længere tid! Fiasko er indbygget i mål, som er så stramme og urealistiske, fordi ingen kan overkomme at være perfekte (u)mennesker i andet end korte perioder. De stramme enten/ eller mål hævner sig. De venter bare på at ramme dig i nakken! Det sort/ hvide betyder, at du ender med at modarbejde dine egne ønsker for dig selv – netop fordi det er så vigtigt for dig!

Dermed er den sort/ hvide strategi ofte uegnet til mål, der er langsigtede eller ønsker til noget vedvarende. Alt-eller-intet-strategien fungerer derimod typisk fint, hvis du står over for 30 m spurt, eller skal på scenen og give den gas, eller fortælle en udkåren, at du er smaskforelsket i ham/ hende, og har brug for at samle alt, hvad du har i dig, for at komme i mål.

Hvad så?

Hvilke andre mulige strategier egner sig så til langsigtede og blivende mål? Det kigger vi på næste gang, der sker noget her på bloggen ?

God Sommer!

Kærlig hilsen Ghita

Se mere om Ghita

Se mere om vægt og spisevaner – og hvordan vi behandler det!

Se mere om, hvad andre har oplevet og opnået hos Graafland